Geometrie

Alinierea roţilor reprezintă un element cheie al întreţinerii anvelopelor, prin care se asigură obţinerea unor performanţe optime, a unei uzuri uniforme şi a unei durate de viaţă mai mari a anvelopelor. Specialiştii Euromaster pot recunoaşte defectele de aliniament asociate cu un anumit tip de uzură a anvelopei.

 

Un aliniament corect al roţilor asigură reducerea costurilor prin:

  • randament kilometric optimizat - alinierea incorectă reprezintă una dintre cele mai importante cauze ale uzurii anvelopelor - o dereglare de 1 mm a convergenţei provoacă o scădere cu 7% a randamentului kilometric.
  • uzură mecanică redusă - atunci când roţile sau osiile nu sunt aliniate, părţile mecanice, cum ar fi componentele suspensiei şi cuzineţii, sunt supuse solicitărilor crescute şi uzurii premature, care au ca rezultat creşterea costurilor de mentenanţă şi a imobilizărilor.
  • economie de carburant - rezistenţa la rulare a anvelopei creşte în cazul unei alinieri incorecte - alinierea corectă reduce consumul de carburant şi cheltuielile de exploatare.
  • siguranţă crescută - manevrabilitatea vehiculului, siguranţa şi confortul conducătorului auto depind în egală măsură de alinierea roţilor şi a osiilor.
 

Sfatul expertului

Geometria roţilor poate avea de suferit dacă treceţi cu maşina peste gropi, delimitatoare de viteză sau borduri. Aceasta poate duce la o uzură neuniformă a anvelopelor, senzaţia resimţită fiind aceea că maşina „trage” într-o parte. Pe de altă parte, consumul de carburant creşte, iar anvelopele se uzează prematur. Specialiştii Euromaster recomandă ca geometria să fie verificată periodic, dar şi după impactul cu bordura sau după trecerea peste o groapă sau peste delimitator de de viteză, dacă viteza de deplasare a fost una mare.