Sfaturi

 

Întreținerea acumulatorilor auto iarna

Acumulatorul auto constituie sursa de energie necesară pentru pornirea motorului și alimentarea consumatorilor electrici ai automobilului, atunci când motorul este oprit sau când generatorul nu debitează suficientă energie electrică, la consumul de vârf.

Sezonul rece ne reamintește despre grija pe care trebuie să o avem și față de evitarea penelor produse de acumulatorii automobilelor.

În acest sens, vă oferim câteva informații despre cum putem îmbunătăți consumul și durata de viață a bateriilor auto.

Cu toții știm când trebuie să schimbăm anvelopele în funcție de sezon, când trebuie să facem inspecția tehnică sau schimbul de ulei și fitre, fiindcă mașina are grijă mereu să ne informeze când e necesară o vizită la service.

Însă despre alegerea sau întreținerea bateriei auto, nu mulți dintre noi avem o cultură cuprinzătoare, ori plasăm această grijă cât mai jos în lista priorităților în ceea ce privește întreținerea autovehiculului.

Mulți șoferi știu că nu trebuie să uite farurile aprinse când autovehiculul are motorul oprit, tocmai pentru a nu consuma baterie. Dar, concret, dacă nu survine o pană din cauza epuizării bateriei, nu prea știm cum să întreținem și să folosim eficient această sursă de energie vitală pentru automobil.

De altfel, factorul principal care cauzează deteriorarea bateriei auto este descărarea completă, iar una din trei pene este cauzată de un acumulator defect.

O dată cu venirea sezonului rece, apar şi problemele la pornirea autovehicului, din cauza acumulatorului. De ce se întâmplă aşa ceva? Trei dintre motive ar fi următoarele:

  1. În primul rând, atunci când temperatura scade sub zero grade, scade și puterea și performanța acumulatorului. Deja, la -20 de grade, acumulatorul rămâne doar cu un potențial de circa 50% din puterea inițială. Singura și cea mai potrivită soluție pentru această situație, este parcarea autovehicului într-un garaj cu temperaturi pozitive.
  2. În al doilea rând, când autovehiculul parcurge distanțe scurte, scaunele încălzite, sistemele de încălzire electrice disponibile la unele maşini sau luneta încălzită electrică storc bateria de putere şi o suprasolicită. Recomandat ar fi să încercați pe cât posibil, să nu porniţi prea mulţi consumatori electrici dacă vă deplasaţi pe distanţe scurte. Dacă timpul petrecut la volan este mai lung, atunci acumulatorul are timp să se reîncarce.
  3. Și nu în ultimul rând, întreţinerea deficitară duce la o funcţionare slabă a acumulatorului.

 

Vă recomandăm 8 modalităţi de a extinde durata de utilizare a acumulatorilor auto:

Indiferent de sezon, durata de viață și eficiența acumulatorilor depinde și de disciplina cu care noi utilizatorii ne îngrijim acumulatorii. În acest sens, vă punem la dispoziție o serie de sfaturi punctuale:

1. Verificaţi la intervale regulate tensiunea, nivelul de încărcare şi puterea de pornire a acumulatorului, precum şi pierderea de putere în cadrul autovehiculului.

2. Menţineţi curate bornele acumulatorului; încercaţi să înlăturaţi straturile groase de oxizi (din cauza mizeriei şi a umidităţii ce se formează în jurul bornelor de la baterie, se pot produce scurtcircuite);

3. Verificaţi acumulatorul cel puţin de două ori pe an, iar în timpul iernii o dată pe lună (în condiţii de îngheţ), în cazul acumulatorilor mai vechi.

4. Asiguraţi-vă că acumulatorul este montat în mod corespunzător în compartimentul acestuia şi componentele metalice ale acumulatorului au fost gresate, iar bornele strânse bine.

5. Dacă este posibil, evitaţi descărcarea completă a acumulatorului (cauzată de lăsarea luminilor aprinse, de exemplu).

6. Apăsaţi pedala ambreiajului la pornirea autovehiculului, pentru a reduce rezistenţa demarorului şi astfel consumul de energie electrică.

7. Opriţi toate echipamentele electrice ce nu sunt absolut necesare, cum ar fi sistemul audio, sistemul de climatizare sau cel de încălzire auxiliară înainte de a porni.

8. După o perioadă lungă în care nu aţi utilizat autovehiculul, demontaţi acumulatorul şi conectaţi-l la un încărcător cu comandă electronică.

 

Dacă maşina dvs. porneşte sesizabil mai greu în momentul în care a venit iarna, nu mai aşteptați prea mult.

Acestea sunt primele semne că acumulatorul maşinii nu mai are mult de trăit. Este mai bine să acţionați preventiv şi să-l schimbați, decât să rămâneți blocat cu maşina atunci când aveți mai multă nevoie de ea.

La Euromaster, tehnicienii noștri vă pot ajuta să alegeți corect tipul de acumulator potrivit mașinii dumneavoastră (amperaj, dimensiuni)!

Vă așteptăm în punctele de lucru Euromaster cu o gamă completă de acumulatori auto ale mărcilor BOSCH, VARTA, DURACELL AUTO, CARANDA și multe altele.