Sfaturi

 

Adaptarea anvelopelor la sezon. Specificul anvelopelor de vară

Pentru șoferii cărora le pasă de siguranță și de calitatea anvelopelor folosite, primele temperaturi de primăvară indică în mod clar că este timpul să ne gândim intens la înlocuirea anvelopelor de iarnă cu cele de vară.

 

Câte persoane nu se întreabă care este motivul pentru care ar trebui să îşi schimbe anvelopele în funcţie de sezon? O cheltuială în plus, drumul până la service, timpul de aşteptare etc – toate reprezintă motive de a amâna pe cât posibil acest moment sau chiar de a rula cu aceleaşi anvelope pe tot parcursul anului.

Dar trebuie ştiut că există diferenţe majore între anvelopele de iarnă şi cele de vară, fiecare tip având caracteristici adaptate sezonului, menite să sporească siguranţa la volan, dar şi performanţa autovehiculului.

Anvelopele de iarnă sunt alcătuite din compuși de înaltă tehnologie, care sunt proiectați pentru o performanță excelentă la temperaturi scăzute. Temperaturile ridicate au un efect nefavorabil asupra compușilor mai moi care alcătuiesc această anvelopă, iar acest lucru este reflectat în uzura mai accentuată a profilului căii de rulare, iar în acest caz, după o utilizare îndelungată a anvelopelor de iarnă, materialul căii de rulare începe să se macine în timpul anotimpului cald. Drept urmare, anvelopa devine greu de manevrat și are o aderență mai scăzută, așadar devine evident de ce nu este recomandat să conducem vara cu anvelopele de iarnă”.

Și invers, anvelopa de vară este fabricată special pentru a fi utilizată la temperaturi mai mari de 7 grade Celsius. Are un comportament foarte bun pe asfalt uscat sau umed şi este fabricată să reziste la temperaturile ridicate din perioada verii.

A rula cu anvelopele de iarnă pe temperaturile ridicate din timpul verii înseamnă creşterea distanţei de frânare cu până la 4,8 m, creşterea consumului de carburant şi, nu în ultimul rând, distrugerea prematură a anvelopelor.

Cu toate că reglementările legale nu impun neapărat acest lucru, motivele pentru a înlocui anvelopele sunt numeroase, pe lângă manevrabilitatea și aderența crescute oferite de anvelopele de vară, acestea au o compoziție ce le permite să poată suporta temperaturile foarte ridicate atât din aer, cât și de la nivelul șoselei încălzite de soare.

Prin urmare, experţii Euromaster vă sfătuiesc: Schimbaţi-vă anvelopele în funcţie de sezon! Siguranţa dumneavoastră este pe primul plan. La fel şi portofelul!